Vad är en bygganmälan och när behövs den?

För vissa åtgärder krävs det inget bygglov utan endast en bygganmälan. Väldigt enkelt och smidigt kan många tycka och känna!

Man ska som byggherre då göra en anmälan till byggnadsnämnden i sin respektive kommun. En byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra arbetet genom en byggentreprenör. Det tar normalt sett mellan 4-10 veckor innan den inlämnade bygganmälan blir granskad. Det går oftast lite snabbare när det handlar om en bygganmälan. Detta då det är färre bygglovshandlingar som behöver granskas och skickas in.

Något viktigt att veta att ni behöver ett startbesked innan byggnationen får påbörjas. Detta gäller för en bygganmälan liksom för ett bygglov. Skulle man ändå påbörja byggnationen innan man fått ett startbesked kan en sanktionsavgift tas ut av er kommun. Det är en slags böter man för att man påbörjat arbetet innan man fått startbeskedet. En väldigt tråkig och onödig avgift med andra ord!

Efter att ni sen fått ett beviljat startbesked måste ni börja bygga inom 2 år och vara färdiga inom 5 år. Kom ihåg att man fortfarande behöver skicka in fackmannamässigt gjorda ritningar på de åtgärder som ska utföras. När man pratar om fackmannamässigt utfört arbete kan det handla om att ritningarna ska vara skalenliga. Man behöver även använda rätt symboler och markeringar. Då ritningarna är de viktigaste handlingarna i en ansökan är det väldigt viktigt att de är korrekt utförda. Det är något som våra byggingenjörer gärna hjälper er med! Vi framställer alla typer av bygglovsritningar oavsett vart i landet ni bor.

A-ritning

Våra samarbetspartners.

Kom igång med ditt projekt

Går du i byggtankar?

Kontakta oss och få en kostnadsfri offert!

Boka kostnadsfritt möte

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

När du skickar din förfrågan godkänner du att vi sparar dina uppgifter