Bygglov regler

Hur går bygglovsprocessen till?

Bygglovshandlingar

Bygglov krävs i de flesta fall men det är inte alltid det gör det, har du koll om du behöver det? Några av de första stegen när man ska bygga om, bygga till eller bygga nytt är att ta fram bygglovshandlingar och kontakta kommunens byggnadsnämnd. Bygglov och dess regler är något som vi gärna hjälper dig med, klicka här för att se om ditt projekt är bygglovspliktigt. Vi har specialister som besitter god kompetens och erfarenhet för att utföra alla typer av ritningar, konstruktionshandlingar och 3D-ritningar. Under byggets gång finns dessutom alltid en projektledare med som gärna besvarar dina frågor och funderingar.

Bygglovsprocessen

Hur går bygglovsprocessen till?

Vid en ansökan om bygglov är det mycket man måste tänka på och dokument kan lätt glömmas att tas fram. Hur tar man fram dessa dokument, och behövs verkligen ett bygglov eller räcker det med en enklare bygganmälan? Stressa inte upp dig över alla dessa frågor, vi på 2 Snickare hjälper dig gärna med processens alla moment.

Vad krävs av mig som kund?

Ett av de första stegen man behöver göra när man ska ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan är att ta fram befintliga ritningar, vilket man gör på Byggnadskontoret eller på Stadsarkivet i sin kommun. Vi på 2 Snickare hjälper dig gärna med att ta fram berörda ritningar och vi kan vid förfrågan göra nya arkitektritningar som behövs för att få bygglov då vi har egna konstruktörer och arkitekter i företaget.

Arkitektritningen påbörjas

Vi kommer ut på ett kostnadsfritt platsbesök till dig för att skissa upp dina tankar och idéer om din byggnation. Därefter skickas en offert ut innan den riktiga arkitektritningen påbörjas. Sedan går vi tillsammans igenom planritningen av det ytliga av fasaden, så som boyta, fönster och dörrar. Vi stämmer av om några justeringar behöver göras innan vi går vidare till nästa steg som är det visuella. Det kan innebära vart duschen ska vara placerad eller hur stort köket ska vara. Sista steget i processen är att fastställa allt på ritningen innan vi gör om den till en bygglovsritning. Denna ritning skickas sedan till Byggnadskontoret i din kommun för att bli granskad och godkänd.

Vad kräver kommunen?

I vissa fall kan kommunen kräva en konstruktionsritning, dvs en ritning på hur bygget ska utföras. Ibland efterfrågas även övriga dokument så som markritningar och VVS-ritningar samt egenkontroller. Då vi har egna konstruktörer är detta något vi gärna hjälper dig med på förfrågan. Ibland efterfrågas även övriga dokument så som markritningar och VVS-ritningar samt egenkontroller.

När bygglovet är godkänt

När du får svar från kommunen att din bygglovshandling är godkänd innebär det inte att du kan starta ditt projekt. Du behöver även få ett startbesked från kommunen. Efter att du fått ett beviljat bygglov och ett startbesked är det dags för att höra av sig till byggföretag för att få in offerter för projektet du vill få utfört. Du bör vänta med att höra av dig till byggföretag för en offert tills du fått ett startbesked. Fördelen med det är att man endast får seriösa offerter. Företag har då kunnat specificerat allt som kommer att behövas inför projektet.

Tillträde och besiktning

Efter byggnationen är slutförd är det ofta dags för en besiktning utförd av en opartisk besiktningsman.

Denna tjänst bjuder vi på 2 Snickare på vid våra egna byggprojekt när det är större och mer kritiska projekt för att skapa maximal trygghet för våra kunder.

Efter att besiktningen blivit godkänd börjar våra garantier att gälla och du kan lämna in kontrollplanen och ansöka om slutbesked.

Fyll i formuläret för offertförfrågan!

Vi återkommer inom kort och erbjuder alltid kostnadsfria offerter och hembesök!

Våra samarbetspartners.

Kom igång med ditt projekt

Går du i byggtankar?

Kontakta oss och få en kostnadsfri offert!

Boka kostnadsfritt möte

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

När du skickar din förfrågan godkänner du att vi sparar dina uppgifter