Frågor & svar
Vanliga frågor och svar kring bygglovsritningar
När behöver man bygglovsritningar och vad är det för något?
Får man börja bygga direkt efter man skickat in handlingarna till sin kommun?
Vilka ritningar behövs egentligen?
Hur lång tid tar en bygglovsansökan?
Ska man tänka på något speciellt som är viktigt?
Bygglovsritningar behövs oftast vid en ansökan?
Vad är skillnaden mellan ett bygglov och en bygganmälan?
Är bygglovsritningar är ett samlingsnamn?
Här nedan hittar du information om de olika bygglovsritningarna
Planritning
En planritning är en illustration som visar planlösningen ovanifrån. Man har då gjort en bygglovsritning för att få en överblick på byggnadens innehåll, funktion och visa förhållandena mellan utrymmen. Likaså ska diverse funktioner tillgodoses som badrum, förvaring, tillgänglighet och mycket mer på de olika våningsplanen.
Vid ändring i en planritning ska det tydligt framgå vilken del som är avsedd att ändras, viktigt är också att datumet som är planerat för denna ändring finns
med i ansökan. Några exempel vid ändrad planlösning kan vara att flytta avlopp eller att riva en vägg.
En planritning ska oftast innehålla följande:
Fasadritning
En fasadritning beskriver hur byggnaden ser ut utvändigt. Det är en ritning som visar byggnaden rakt framifrån från normalt sett fyra väderstreck. Det befintliga utseendet ska redovisas i fasadritningen vid ändring av byggnaden samt de planerade åtgärderna på den nya fasaden. Varje fasad ska redovisas vart den vetter emot, exempelvis fasad mot norr.
Om du ska göra en åtgärd som förändrar marknivåerna ska både nuvarande och blivande marknivå finnas med på bygglovsritningen.
En fasadritning ska oftast innehålla följande
Sektionsritning
En sektionsritning ska visa en genomskärning av byggnaden och visar bland annat bjälklag, tak och framförallt vånings- och rumshöjd. Denna bygglovsritning behövs nästan lika ofta som en planritning om du ska bygga nytt eller göra förändringar där rumshöjder är relevanta.
En sektionsritning ska oftast innehålla följande:
Situationsplan
En situationsplan är en ritning som utförs på ett kartunderlag som visar fastigheten, dess byggnader och omgivningen. I situationsplanen ska det framgå vilken typ av åtgärd som planeras att utföras på byggnaden, var åtgärden är placerad, utvändiga mått, och avstånd till intilliggande byggnader och tomtgränser. Situationsplanen tas fram utifrån en nybyggnadskarta som tillhandahålls av din respektive kommun. Kontakta din kommun för att få fram ditt kartunderlag.