Takkupa

Takkupa

Ett trevligt sätt att utöka storleken och ljusinsläppet på övervåningen i huset är att bygga en takkupa, men vilka regler är det som gäller? Takkupor är ett väldigt bra sätt att utöka boarean på vindsvåningen på ett 1,5 plans hus för att få mer ytor och högre i tak vid en del av vindsvåningen. Takkupor behandlas på samma sätt som tillbyggnader när det kommer till ansökan om bygglov eller bygganmälan. Det finns även takkupor som går under Attefalls regler. Reglerna för en bygglovsbefriad takkupa och reglerna för en bygglovspliktig takkupa hittar ni här nedan.

Vi erbjuder alla våra ritningstjänster till ett fast pris!

Takkupor som kräver bygganmälan under attefallsregler

  • Takkuporna får vara max två till antalet och får högst uppta halva takfallet. Finns det redan en takkupa får ni endast bygga en till.
  • Takkuporna får inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen. Ingrepp på den bärande konstruktionen omfattar bland annat ändring av takstolar. Detta innebär att takkupor under Attefallsregler oftast byggs mellan takstolar.
  • Innan arbetet kan påbörjas måste du ha fått ett startbesked

Takkupor som kräver bygglov eller anmälan

  • Bygglov för takkupa behandlas i de flesta kommuner på samma sätt som en tillbyggnad. Ta kontakt med er respektive kommun för att ta reda på om ni behöver göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov.
  • Takkupa som är mindre eller 15 kvm kan gå under tillbyggnad attefall om inte redan tillbyggnad attefall nyttjats på fastigheten.
  • Takkupa som är större än 15 kvm kräver bygglov och ställs mot gällande detaljplan och planbsestämmelser.
  • Vid ingrepp på bärande konstruktion och takstolar kommer er kommun med största sannolikhet begära in konstruktionsritningar för startbeskedet

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta vill vi gärna ha med i förfrågan för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket som möjligt för dig.

Vi på 2Snickare är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen utöver själva byggandet. Det går givetvis också bra att beställa endast bygglovshandlingarna om så skulle önskas, men vi erbjuder hela paketet så att du som kund ska kunna känna dig så trygg som möjligt med att ha samma företag som både ritar och bygger ditt projekt.

Du är varmt välkommen att ringa oss på 018-14 33 14 eller maila oss på info@2snickare.se vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Fråga mig!

Emil Holm

Emil Holm

Byggingenjör/Projektledare

Fyll i formuläret för offertförfrågan!

Vi återkommer inom kort och erbjuder alltid kostnadsfria offerter och hembesök!

Kontakt oss
Maximal filstorlek: 20 MB