Stödmur

Stödmur är ett snyggt och lite lyxigare sätt att markera sin tomtgräns, när tomten ligger högre än vägen. Likt staket så kan detta sy ihop helheten med husdesignen. Det finns många val gällande en stödmur, det kan vara form och storlek men även om man ska måla det eller inte. Vi hjälper er gärna om ni är osäkra på vad som blir bäst och mest hållbart!

Det är olika regler för en stödmur som står fristående och för en stödmur i anslutning till bostaden. Här nedan hittar ni alla regler och bestämmelser kring detta! Är fallet ner från stödmuren högt kan det krävas ett fallskydd i form av ett staket ovanpå stödmuren.

Vi erbjuder alla våra ritningstjänster till ett fast pris!

Stödmur som inte kräver bygglov eller anmälan

  • Mur eller stödmur som inte är högre än 0,5 m
  • Staket kan monteras ovanpå stödmur med kravet att den sammanlagda höjden ej överstiger 1,1 m

Stödmur i anslutning till hus eller uteplats som inte kräver bygganmälan eller bygglov

  • Muren anordnas inom 3,6 m från bostadshuset
  • Muren inte är högre än 1,8 m, här behövs det staket för att inte riskera att falla ned och göra sig illa.
  • Om muren eller planket inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 m

Uppfylls inte kriterierna ovan för ert tilltänkta staket, plank, mur eller stödmur behövs det ansökas om bygglov. Bygglovet prövas enligt gällande detaljplan eller andra bestämmelser i området. Kontakta er kommun för att ta reda på vad som gäller er fastighet.

För att placera mur eller plank närmare tomtgräns än 4,5 m krävs skriftligt medgivande från berörda grannar.

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta vill vi gärna ha med i förfrågan för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket som möjligt för dig.

Vi på 2Snickare är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen utöver själva byggandet. Det går givetvis också bra att beställa endast bygglovshandlingarna om så skulle önskas, men vi erbjuder hela paketet så att du som kund ska kunna känna dig så trygg som möjligt med att ha samma företag som både ritar och bygger ditt projekt.

Du är varmt välkommen att ringa oss på 018-14 33 14 eller maila oss på info@2snickare.se vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Fråga mig!

Emil Holm

Byggingenjör/Projektledare
Emil Holm

Fyll i formuläret för offertförfrågan!

Vi återkommer inom kort och erbjuder alltid kostnadsfria offerter och hembesök!

Kontakt oss
Maximal filstorlek: 20 MB