Plank

Det kan finns många anledningar till att man vill ha ett plank. Kanske är det för att man tydligt vill markera tomtgränsen eller för att skapa ett insynsskydd? Kanske har man en pool man vill hålla privat eller en terrass man vill få avskild. Att sätta upp plank som insynsskydd är ett effektivt insynsskydd och skyddar mot buller. Det är olika regler som gäller beroende på om ni ska sätta upp ett plank fristående eller i anslutning till bostaden. Läs mer om det här nedan.

Vi erbjuder alla våra ritningstjänster till ett fast pris!

Plank i anslutning till bostad eller inhängnad uteplats som inte kräver bygganmälan eller bygglov

  • Plank som anordnas inom 3,6 m från bostadshuset eller uteplatsen
  • Planket inte är högre än 1,8 m
  • Planket placeras inte närmare tomtgräns än 4,5 m

Plank som är fristående som inte kräver bygganmälan eller bygglov

  • Fristående plank längs tomtgräns som inte kräver bygganmälan eller bygglov är inte längre ett plank utan räknas som ett staket med krav på att det har en maxhöjd på 1,1 m samt att det måste vara 50% genomskinligt.

Uppfylls inte kriterierna ovan för ert tilltänkta staket, plank, mur eller stödmur behövs det ansökas om bygglov. Bygglovet prövas enligt gällande detaljplan eller andra bestämmelser i området. Kontakta er kommun för att ta reda på vad som gäller er fastighet.

För att placera mur eller plank närmare tomtgräns än 4,5 m krävs skriftligt medgivande från berörda grannar.

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta vill vi gärna ha med i förfrågan för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket som möjligt för dig.

Vi på 2Snickare är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen utöver själva byggandet. Det går givetvis också bra att beställa endast bygglovshandlingarna om så skulle önskas, men vi erbjuder hela paketet så att du som kund ska kunna känna dig så trygg som möjligt med att ha samma företag som både ritar och bygger ditt projekt.

Du är varmt välkommen att ringa oss på 018-14 33 14 eller maila oss på info@2snickare.se vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Fråga mig!

Emil Holm

Byggingenjör/Projektledare
Emil Holm

Fyll i formuläret för offertförfrågan!

Vi återkommer inom kort och erbjuder alltid kostnadsfria offerter och hembesök!

Kontakt oss
Maximal filstorlek: 20 MB